אני והשיער שלי: התקרחות, דימוי עצמי ומה שביניהם
השיער שלנו הוא חלק בלתי נפרד מהזהות והאישיות שלנו – והחשש בקרב גברים ונשים מפני נשירת שיער משפיע עלינו ברבדים רבים. וזו בדיוק הסיבה שטיפול בהתקרחות מושך אליו תשומת לב כה רבה, כמו גם משאבים רבים מצד חוקרים, רופאים, מדענים וחברות טיפוח
המין האנושי עוסק ברעמת השיער (או בהיעדרה) באופן כמעט אובססיבי. שמשון הגיבור לא המציא דבר, אך הוא הפך לאחד הסמלים המוקדמים והפופולריים בעניין רגיש זה.
אין ספק, ובכך יודו גם הגברים וגם הנשים שבינינו, כי ההשלכות של ההתקרחות אינן רק ביולוגיות, אלא בעיקר נפשיות. השיער שלנו הוא חלק בלתי נפרד מהזהות שלנו, מהאישיות שלנו – והחשש הגברי והנשי מפני נשירת שיער משפיע עלינו ברבדים רבים. וזו בדיוק הסיבה שטיפול בהתקרחות מושך אליו תשומת לב כה רבה, כמו גם משאבים רבים מצד חוקרים, רופאים, מדענים וחברות טיפוח.
נשירת שיער וביטחון עצמי: המספרים המפתיעים נחשפים
אבל לפני הכל, הנה כמה מספרים מרתקים ממחקר רב-משתתפים שנערך בחמש מדינות אירופאיות, ועסק בקשר ההדוק שבין הדימוי העצמי לבין התקרחות.
המחקר, שזכה לפרסום בירחון הרפואי Current Medical Research and Opinion, מצא כי 70% מהנשאלים טענו כי לשיער יש חלק חשוב בדימוי העצמי שלהם. 62% דיווחו כי נשירת שיער בהחלט עשויה להשפיע על ההערכה העצמית שלהם.
ככל שצוללים אל מסקנות המחקר, המספרים ממשיכים להפתיע: 43% טענו כי אובדן השיער פוגם באטרקטיביות שלהם, 42% חוששים מאוד מנשירת שיער, 37% מקשרים באופן ישיר בין התקרחותם לבין העובדה שהם מזדקנים ו-22% טענו כי נשירת השיער פגעה בחיי החברה שלהם. זאת ועוד: 21% חשו דיכאון של ממש בגלל התקרחותם.
והמעניין מכל: רק פחות מ-10% נקטו פעולה ורכשו תכשיר או פנו לטיפול בבעיית ההתקרחות, בין אם מדובר בטיפולי עיבוי שיער, הצמחת שיער וטיפולים נוספים לעצירת נשירת השיער.
השיער שלי הוא אני
הדימוי העצמי של כולנו מורכב מאינספור רבדים, הכוללים את ההיסטוריה האישית וניסיון החיים שלנו, ההשתקפות שלנו בעיני קרובים או זרים, וגם הדברים שאנו חושבים על המראה הגופני שלנו.
אך בעוד שמי שהשמינו יפנו לעתים לדיאטות ויחזרו למשקלם הקודם, הרי שהתקרחות נתפסת בעיני נשים וגברים כתהליך שעליו אין לנו שליטה רבה. מעין גזירת גורל. זאת ועוד: בשונה מחלקי גוף רבים אחרים – השיער נחשב למרכיב מאוד בולט בנראות שלנו, בנוכחות שלנו.
וכך, יש מי שילחמו בהתקרחות במגוון “כלי נשק”: כך למשל, אותה שיטת “הלוואה וחיסכון” ידועה (סירוק השיער הדליל על פני האזור המקריח). באופן פרדוקסלי, דווקא ניסיון הסתרה מסוג זה מבליט עוד יותר את הבעיה – וגם את העובדה שאותו גבר עסוק בכך באופן ניכר.
התמודדויות אחרות כוללות, בין השאר, השתלות שיער יקרות להחריד, טיפול תרופתי מאסיבי ואף שימוש פאות נוכריות, דבר הניכר לעין באופן בולט.
לעומתם, יש מי שישלימו עם נשירת השיער, ואף יחיו עמה בשלום. עם זאת, במקרים רבים תהליך ההתקרחות מלווה בחששות ובפחדים ניכרים.
מאחר ששיער הינו מרכיב מאוד משמעותי במראה החיצוני של גברים ונשים, להתקרחות יכולה להיות השפעה רבה על הדימוי העצמי. עבור רבים, השיער מסמל גבריות, כוח, בריאות ונעורים. ועבור רבות, השיער מסמל גם מסמל נשיות שופעת. לעומת זאת, העדרו מסמל את ההיפך מכל אלו: חוסר און, חולשה וזיקנה.
וכאשר כ-75% מהגברים חווים או יחוו התקרחות (חלקם אף בגיל צעיר יחסית), המשמעויות הנפשיות יהיו סוחפות. עם זאת, בחלק גדול מהמקרים, ישנו מעין “קשר שתיקה” בנושא, וגברים רבים אין עוסקים בגלוי בנושא ובהשלכותיו. קשר שתיקה קיצוני מכך קיים בקרב נשים, אם כי במקרה הנשי, המספרים נמוכים בהרבה.
עניין נוסף הוא העובדה שכאשר ההתקרחות מגיעה בגיל צעיר יחסית, כמו שנות ה-30 המוקדמות ואף למטה מכך, הרי שההשלכות קשות יותר. חישבו על איש צעיר, בשיא אונו, שמתמודד עם היעדרותו של הסמל האולטימטיבי של הגבריות, או על אישה צעירה שמתמודדת עם סמל נשי כה בולט.
ואם נחזור לגברים – הרי שבעוד רבים עשויים להתעלם מקמטים על העור ואף מהשמנה קלה, דווקא היעדר השיער יגרום להם לתחושות לא נעימות, ואף למבוכה ופחדים מפני הבאות. במיוחד בעניין החברתי והרומנטי.
כמובן, לצד השיטות הרבות בטיפול בהתקרחות, שחלקן יקר ורובן מעולם לא הוכחו מחקרית, יותר ויותר גברים – ואף נשים – פונים לפתרונות מוכחים ויעילים, כגון טכנולוגיית הלייזר פוטו-תראפיה. מלבד עצירת הנשירה, מכשירים לא פולשניים כדוגמת היירמקס אף מאיצים צמיחה מחודשת של שיער ומעבים את השיער.
מדובר בטיפול טבעי בהתקרחות המעורר את זרימת הדם בקרקפת, מספק חומרי חילוף וחמצן לשורשי השיער. בכך, הניצחון אינו רק ביולוגי – אלא בעיקר נפשי.