שיער והתקרחות: לשבור את המיתוס

חבישת כובע גורמת להתקרחות? גילוח הראש מעודד צמיחת שיער? “קוקו” גורם לנשירת שיער? והאם ההורים באמת אשמים? כל המיתוסים על שיער והתקרחות בקרב נשים וגברים וגם, איך אפשר לטפל בהתקרחות?

שיער והתקרחות: לשבור את המיתוס

אנו כה קשורים לשיער שלנו (תרתי משמע), עד שאין זה פלא שמיתוסים רבים צצו במהלך הדורות באשר לשיער, להתקרחות ולמה שביניהם. עם זאת, המחקר המדעי סותר רבות מן האמונות הטפלות והדעות הקודמות הללו. מצד שני, יש גם כמה מיתוסים שהם נכונים בהחלט…

המיתוס: גילוח טוטאלי של השיער גורם לו לצמוח חזק ובריא יותר

האמת: לא – או לפחות אין לכך כל עדות מדעית מובהקת. למעשה, אין כל הבדל בין השיער שצמח לכם לפי הגילוח לבין זה שצמח אחריו. שורשיו של מיתוס זה נעוצים אולי בעובדה שגילוח השיער תורם למראה של התחדשות, כמו בקרב מינים מסוימים של בעלי חיים המשילים מדי עונה את שיער גופם – וזוכים להצמחת שיער חדש ורענן.

המיתוס: לגברים ונשים בעלי אינטליגנציה גבוהה יש יותר סיכוי להקריח.

האמת: לא נכון. אין כל קשר בין רמת האינטליגנציה לבין נשירת שיער. מיתוס זה שגוי מיסודו. הוא אולי נובע מאותו מקום שממנו נובעת האמונה כי בעלי “מצח נסוג” הם חכמים יותר. כמובן, גם קביעה זו שגויה.

המיתוס: חפיפת יומיומית עלולה לגרום לנשירת שיער והתקרחות.

האמת: לא נכון. בעבר היו רבים שהזהירו אותנו כי חפיפה מדי יום גורמת להחלשת השיער. זו למשל אחת הסיבות שבעבר היו נשים רבות שהגבילו את החפיפה לפעם בשבוע או אף פחות מכך. אך למעשה, אין קשר בין הדברים. יתרה מכך, חפיפה בתדירות גבוהה תשמור על היגיינת עור הקרקפת. אך גם כאן, לא כדאי להגזים, בכדי שלא לפגוע בחומציות עור הקרקפת. הכל שאהל של מינונים.

המיתוס: חבישת כובע “חונקת” את השיער וגורמת לנשירה ואף להתקרחות.

האמת: לא נכון. שורשי השיער אינם “מודעים” להימצאות הכובע. השיער אינו “נחנק” מהסיבה הפשוטה שהוא אינו נושם ואינו נדרש לאספקת חמצן. ובכלל, דווקא בישראל, מומלץ לחבוש כובע, במיוחד בעונות החמות, בכדי להגן על השיער (ובכלל) מפני הקרינה העזה.

המיתוס: אם תעשי “קוקו” לעתים תכופות, תחלישי את השיער שלך.

האמת: נכון. פעולת המתיחה ואיסוף השיער ל”קוקו” מביאה עמה לחץ פיזי על השיער, במיוחד אם נשארים עם קוקו הדוק במשך שעות ארוכות. לחץ זה עלול לגרום להחלשתם של שורשי השיער בחלק הקדמי של הראש – ואף לנשירה מוגברת. בהקשר זה, כדאי לדעת כי סירוק תכוף, אינו מזיק לשיער.

המיתוס: לחץ נפשי גורם להתקרחות ונשירת שיער.

האמת: במקרים מסוימים, סטרס מנטלי תורם לנשירה, אך לא באופן מובהק ולא בקרב כל בני האדם. כך או אחרת, אם קיימת נשירה עקב לחץ נפשי חריף במיוחד, היא בדרך כלל תהיה זמנית.

המיתוס: תזונה לקויה גורמת להתקרחות.

האמת: ברוב המקרים, לא נכון. מחסור באבץ, ברזל או ויטמינים שונים אינו מוסיף כמובן בריאות, אך כל עוד לא מדובר במקרים קיצוניים של תזונה לקויה (כמו תת-תזונה וכו’), הרי שמדובר במקרים נדירים מאוד.

המיתוס: הכל “כתוב” בגנטיקה שלנו, ונשירת שיער או התקרחות נגרמים מהתורשה שלנו.

האמת: נכון בדרך כלל. אכן, רוב מקרי ההתקרחות נובעים מהתורשה שלנו (שילוב הגנים של הורינו), אך ישנן גם סיבות נוספות כגון מחלות מסוימות, טראומות גופניות שחווינו ועוד. כך למשל, יש נשים שמאבדות שיער לאחר הלידה, אך מדובר באירוע חולף.

המיתוס: אם גם לאבי וגם לסבא שלי מצד אמי היתה רעמת שיער שופעת עד גיל מבוגר – הרי שגורל זה ממתין גם לי.

האמת: לא נכון. למרות שהרוב חקוק בגנים שלנו, הרי שבחינת שיער הסבא או האבא לא מעידה על דבר. הכל תלוי בתמהיל גנטי ובתהליכים גנטיים מורכבים יותר.

המיתוס: מאחר שהשיער שלנו אינו איבר חי, אפשר “להתעלל” בו עם תכשירים מזיקים ושאר מניפולציות כימיות.

האמת: לא נכון. השיער שלנו אמנם לא “חי”, אך הוא מושפע ממניפולציות חיצוניות – מחשיפה לקרינת השמש ועד מסיכות וטיפולים כימיים שונים. עם זאת, אין כל קשר בין גורמים חיצוניים אלו לבין הקרחה או נשירה של שיער. קחו בחשבון, שצביעת שיער תכופה אמנם אינה גורמת באופן ישיר להתקרחות, אך מאידך – היא עלולה להזיק לעור הקרקפת.

המיתוס: שימוש תדיר בפן גורם להחלשת השיער.

האמת: נכון, אם כי מדובר במקרים של שימוש תדיר מאוד, הכולל פן בכל הזדמנות. יש אף דיווחים על נשים שסבלו מקרחות בעקבות שימוש מאסיבי ותכוף מדי בפן.

המיתוס: לטבעונים יש יותר סיכוי להקריח.

האמת: לא, אין כל עדות לקביעה זו. וגם ההיפך הוא הנכון: אוכלי הבשר המושבעים לא יזכו בתופעה של הצמחת שיער או עיבוי השיער הקיים…

המיתוס: אין שום טיפול יעיל לנשירת שיער והתקרחות.

האמת: לא נכון. הטכנולוגיה והידע המחקרי בתחום התפתח במידה ניכרת בשנים האחרונות. נכון, ישנם פתרונות שעשויים להיות יקרים במיוחד (כגון השתלת שיער) או בעלי תופעות לוואי רבות (כגון שימוש בסטרואידים ותרפות מסוימות), אך מאידך, ישנם פתרונות טכנולוגיים חכמים העושים שימוש מבוקר באנרגיית לייזר. כך למשל מכשיר היירמקס (HairMax), שזכה באישור משרד הבריאות הישראלי ומינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA). הוא עוצר את נשירת השיער ואף מאיץ צמיחה מחודשת של שיער. מדובר בטיפול טבעי בהתקרחות, הממריץ את זרימת הדם בקרקפת, ומספק חומרי חילוף וחמצן לשורשי השערות.